Езеро и чешма в местност Ксилифор
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище:
  • в околностите на гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.083249 E 25.672732
 
  • Ориентировачна надморска височина: 280 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: На паркинга на комплекс Ксилифор
 
 

GeocachingМестността Ксилифор се намира на около 4 км източно от град Велико Търново и на около 2км южно от село Арбанаси и северно от село Шереметя. Името й идва от гръцкото “Ксило” – „дърво” и “форо” – „нося” и означава “място за добиване, свличане на дърва”.

Мястото се е наложи като любимо място за отдих и релаксация на жителите от Триградието - В.Търново, Лясковец и Горна Оряховица, както и селата Арбанаси и Шереметя. Основена причина за това е Туристическо дружество „Трапезица-1902”, което го превърна в увеселителен комплекс на открито.

По проект, финансиран от МОСВ тук са изградени спортни комплекси за деца. Изграден е и въжен мост, който е предпочитано място за тийнейджърите. Има катерачна стена, предназначена за ученици на различна възраст.

В района са прокарани маршрути за планинско колоездене и малък байк-парк, има и полигон по ориентиране. Няколко екопътеки водят до тази красива местност или минават през нея. По живописните пътеки се стига до селата Арбанаси, Шереметя, Малки Чифлик и до близките манастири - Лясковски манастир „Св.Св. Петър и Павел”, Преображенски манастир „Св. Преображение Господне”, Патриаршески манастир „Света Троица”, Арбанашките манастири "Света Богородица" и "Свети Николай Чудотворец".

Малкото езеро и зелената поляна наблизо също са безкрайно атрактивни за посетителите - езерото допринася за настроението и гледката, а широката поляна създава перфектни условия за различни спортове на открито и чист въздух, както и преспиване на палатка за любителите на къмпинга. Изградени са беседки и места за пикник и палене на огън. Над езерото има тераса, на която лятно време се разполага барбекю.

На поляната над езерото ромоли и чешма с бистра студена вода.

Въздухът на Ксилифор ще пречисти дробовете ви за отрицателно време и ще почувствате облекчение от ежедневните проблеми и стреса, натрупан през делничните дни. Местността е известна с чистия си въздух и преданието, че тук и над село Арбанаси минава въздушно течение от Беломорието.

Точно до езерето се намира хижа Ксилифор, а недалеч е и хотел-ресторант "Момина крепост"

В района е скрит и Геокеш The TV Tower (GC3GKR2).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама