Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Юг
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2017
 
 

„Вълната изтрива написаното в пясъка, но никой не може да изтрие споменът от преживяното.“

Началото на пясъчната колекция на ВсеСтранници беше поставено през едно вълнуващо морско лято, когато галейки пясъка, се отдавахме на безсрамно пърхащи мисли и безвремие. С прозрението, че пясъкът е различен дори в двата края на един и същи плаж. И с идеята да съберем частички от света на едно място.

В шепа пясък попиват спомените от пътешествията наблизо и далеч. Шепа пясък е най-простичкият, евтин и нетрадиционен сувенир, непокварен от туристическата индустрия. Колекционирането на пясък пък е необичайно хоби, което може да се предава поколения наред. Изкушението му е в способността да наблюдавате и да се удивлявате.

След водата и въздуха, пясъкът е естественият природен ресурс, който консумираме повече от всеки друг, дори повече от петрола. От древни времена, до наши дни, всяка сграда и всеки път на Земята, всеки компютърен екран и силиконов чип, не могат да бъдат направени без пясък. 

Песъчинките, чиито размери варират от 1/16 от милиметъра до 2 мм, се образуват при изветрянето на скали, което включва процеси на физично (механично) разрушаване, химично разлагане на скали и минерали, и следващо преотлагане на разрушения материал. Тези често пъти незабележими миниатюри- песъчинките, погледнати през микроскоп разкриват неочаквани форми, цветови съчетания, подсказват асоциации, развихрящи въображението. Около 40х-100х оптично увеличение открива един изцяло нов и деликатен свят. Можете да попаднете на вкаменелости от милиарди години, както и на (полу)скъпоценни камъни, или ценни метали (злато, платина).

„За геолозите пясъкът е един от най-интересните минерали“, казва грайфсвалдският професор по физикогеография Райнхард Лампе. „Той консервира времето, произхода и историята.“

Цветовете на пясъка подреждат богата палитра – червен, черен, бял, оранжев, розов, лилав, зелен, … както и всякакви градации на сиво и кафяво. Цветът характеризира химическия състав на минералите и при какви физически условия са образувани.
Зеленият пясък често е оливин, белият пясък вероятно е чист, прозрачен кварц, пиритът винаги е жълт, галенитът е оловносив. Има и черен, магнитен пясък (от минерала магнетит), който се привлича от магнит.
Минерали като оливин и пироксен се образуват при високи налягания и температури на кристализация, на значителна дълбочина в земните недра. 
Във вулканичните зони са разпространени пясъци от вулканично стъкло. 
Биологичните пясъци се състоят от остатъците от живи организми и са сред най-интересните за много колекционери. Розовите пясъци например се дължат на изобилие от специален вид организми- фораминифери, чиито черупки имат червеникаво-розов цвят. 

С колекционирането на пясък лесно ще (пре)откривате и света зърно по зърно. Особено когато друг колекционер ви изпрати пясък от място, на което може и никога да не отидете. Бързо ще се убедите и че най-интересните пясъци не са непременно на морския плаж. Някои от най-впечатляващите мостри в колекцията на ВсеСтранници са от речни наноси и скални пясъчници.

За взимане на проби на място са ви необходими добре запечатващи се полиетиленови пликчета или малки бутилки и кутийки с удобен обем, защото понякога пясъкът ще е влажен или направо мокър, а едва ли ще ви хареса да намокрите багажа си.
Полезен ще ви е перманентен маркер или друго пишещо средство, с което да надпишете пробите си – не разчитайте, че ще помните кое от къде е.
Добре е да си имате малък походен дневник, в който да записвате местоположението на пробата.
За изгребване на пясък е удобно да имате лъжица, или малка лопатка.
За пресяване на пясък от по-едрозърнести участъци е удобно малко сито с размер на отворите 2 мм– тук са възможни всякакви импровизации.
За подсушаване на мокрите проби можете да разстелите пясъка върху вестник или в подходяща тавичка.

След като се приберете у дома, ще трябва да експонирате находката си. Колекционерите на пясък обикновено експонират своите колекции в контейнери с обем около 30 милилитра, маркирани с подходящ етикет. Разбира се, можете да изберете всякакви, каквито са ви удобни. Все пак имайте предвид, че с увеличаването на колекцията ще е необходимо повече място за съхранението й- експонатите неусетно могат да достигнат няколко хиляди.
Не забравяйте да създадете и подходящ постоянен дневник за опис на пробите, хартиен или електронен.
Нанасянето на местата на пясъчните находки върху карта също е много прегледен начин за представяне на колекцията.
Ако имате пясък в повече, не бързайте да го изхвърлите. Можете да го размените с други колекционери на пясък и лесно да разнообразите и допълните колекцията си, както и да се запознаете с други пътешественици. Етичният кодекс на колекционерите на пясък не допуска купуване и продаване на пясък– само размяна в еднакви обеми.

И следващия път, когато отидете на плажа, или на други пясъчни места, внимавайте къде стъпвате. Никога не знаете какви чудеса могат да лежат точно под краката ви. Просто гребнете шепа пясък и изпратете част от нея и на ВсеСтранници. Така ще разнообразим взаимно колекциите си и споделените преживявания от вълнуващи пътешествия.

Пясъчната колекция се увеличава и с помощта на странниците от:
- Пътешественическо-опознавателно сдружение ВсеСтранници;
Дневник на моите странствания;
Айляк хамак
- Дом за приятели и домашни любимци "Топли лапи";
- Битумни хидроизолации- неподправеното немско качество от "Изовал" ЕООД

Още ВсеСтранни начинания ...

 
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Е-поща: strannik.bg@mail.bg
  • GSM: +359888222507
 

Полезно

Новини

Дата на новината: 01.12.2018
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364