ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.693992 E 23.316926
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2013
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Art house The DollsИзложба "Български фолклорни кукли" беше открита в арт къща Куклите в центъра на град София.
Уникалната сбирка от над 300 кукли е събрана от колекционера Василий Гордиенко (1930-2012)- актьор от Музикалния театър.
Любовта му към куклите се проявява, когато дъщеря му Евгения е дете и той й купува списание „Направи си сам”- във всеки брой има хартиена кукла и двамата заедно я моделират. В последствие започва да купува кукли от Съюза на българските художници и Задругата на майсторите занаятчии. Подаряват му и приятели. Евгения става танцьорка в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и обикаля света. От всяка страна носи на баща си кукла. Така колекцията се разраства и куклите с фолклорни носии стават над 500.
Завещавайки своята колекция на дъщеря си Евгения, Василий Гордиенко й заръчва куклите му да продължат да радват малки и големи и да им даде нов живот.

Тези кукли са събирани над половин век и показват българските традиции в занаята кукларство и българското облекло от началото на XIX до началото на XX век. Най-старата кукла е от 1967 г. Най-малката е с височина само 2 см.
Голяма част от куклите са моми и невести в народни носии, други са прототипи на герои от народни приказки, исторически персонажи и др. Основният материал, от който са изработени е дърво. Куклите представят различни техники и материали, от дърво и текстил, различни авторски стилове, много от които днес не се поддържат. Демонстрират прецизността на това изкуство, особено на експонатите от 70-80-те години на XX век.
Те пресъздават богатството и колорита на българските носии и характерната стилистика и орнаментика на различните етнографски области: балканци, тракийци, добруджанци, шопи, рупци, полянци и македонци. Тези кукли са като малки посланици на България, защото са един от любимите сувенири на чуждестранните туристи.

Консултант на изложбата е Лозинка Йорданова- фолклорист с академични познания по темата. Колекцията се определя от експерти етнолози като движимо културно наследство с етнографска стойност.

Такава изложба не може да се види на друго място в град София, нито на друго място в България, въпреки че фолклорните кукли са сред утвърдените 32 български народни занаята.

Заедно с Българските фолклорни кукли арт къща Куклите показва и други експонати, посветени на красотата и многообразието на българския фолклор: кукли, носии, кукерски маски, картини. Красиво, пъстро, топло и наситено с много емоция- такова е българското фолклорно наследство и арт къща Куклите го показва като една голяма шевица от изкуства.

Първият посетител на новите изложби е вицепрезидентът на България Маргарита Попова. Тя остана очарована от красотата и многообразието на българските занаяти и настоя арт пространството да се популяризира и сред чуждестранните гости на град София. Оособено много се зарадва и на работата с децата.

 
  • Адрес: град София 1000, ул. „Цар Самуил“ 34, ет. 1-2
  • Интернет: Не
  • web: http://www.arthouse-kuklite.com/
  • Е-поща: jeny_kost@abv.bg, tvorilnizi@abv.bg
  • GSM: +359888860934
 

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : Вход за изложбите: 3.00 лв. (с беседа и картичка)

Период на практикуване :
От вторник до неделя
От 14:00 до 19:00 часа

Новини

Дата на новината: 03.10.2013
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама