Храм
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Враца
  • Община: Мездра
  • Селище: с. Типченица
  • GPS: N 43.066054 E 23.708813
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1830
  • Ориентировачна надморска височина: 530 м.
  • Вид достъп: Пеша от селото по алея и стълби,започваща зад местния хотел или с автомобил по шосе, отвеждащо към горния вход на гробищния двор.
  • Паркинг: Върху тревни площи при горния вход на гробището
 
 

Hristianskite mesta na vyarataSveti DimitarИзграждането на храм „Свети Димитър” в село Типченица започва през 1830г. и се финансира изцяло с дарения от местното население. Строителството продължава 4г., а в селските летописи е отбелязано, че той е съграден върху основите на стар храм, от времето преди по тези места да дойдат турските поробители.

Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Свети Димитър Солунски Чудотворец.

Както на много други места, дълго време тук се помещавало и килийно училище. През 1870г. зографът поп Петко Влашкоселец изрисува всички стени на храма, което се смята за рядкост в неговата практика. Любопитен факт е, че почти всяка библейска сцена от стенописите носи имената на дарителите (местни хора), които са я поръчали.

Храмът е известен и с обезглавения образ на бог Саваот. През 1880г., когато хората от село Типченица решили да надстроят храма с кула и купол над схлупената постройка останала от времето на турско робство, като с това да отбележат Освобождението. При пробиването на покрива и разрушаването на околните стени, стенописът с образа на Бог-Отец бил прекъснат. И от тогава до сега на стената край купола са останали само тялото и брадата му без главата.

Навремето предприемчив свещеник от съседно село събрал и съхранил дървените икони на възраст над 2 века, докато църквата се рушала. Затова днес те са добре запазени.

Църковният храм “Свети Димитър” в село Типченица е реставриран основно през 2004 г.

През декември 2009г. преди най-големия християнски празник Рождество Христово, храмът е разбит (както и храмовете на още две села) и от него вандалски са задигнати икони, църковна утвар и кутията за дарения. Открадната е и 140-годишна камбана с тегло над 120 кг, както и още една, отлята преди век, за които цялото село е събирало пари. От трите камбани в храма остава само най-малката. Скоро след вандалския акт бизнесменът от София Венелин Тодоров дарява нова 80-килограмова камбана, а Дирекцията по вероизповеданията по предложение на министър Божидар Димитров дарява ценна църковна утвар.

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 26.10.2024
Крайна дата на събитието: 26.10.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама