Туристическо изложение Уикенд туризъм Русе, 2012
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.848111 E 25.952744
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2012
  • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В околните улици
 
 

VseStranni pateshestviaЕдни от най-атрактивните туристически изложения и фестивали в България – Уикенд туризъм Русе и Фестивал на туристическите забавления и анимации и тази година привлякоха от 9 до 11 май в крайдунавския град участници и посетители от цяла България и от Румъния. Участие в него взеха и ВсеСтранници.

Откриването им съвпадна с Деня на Европа и по този повод организаторите бяха подготвили оригинално комично шоу пред Доходното здание, пресъждаващо мита за кражбата на Европа в контекста на кандидатурата на град Русе за Културна столица на Европа през 2019 година и съревнованието му за престижната титла с други български градове - Варна, Велико Търново и София.

Като всички официални събития и тези бяха съпроводени с височайши приветствия – лично от зам. министърът на икономиката Иво Маринов, областният управител Стефко Бурджиев и кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

Броят на участниците в туристическото изложение отбеляза своеобразен рекорд за осемте години на провеждането му – регистрирани бяха 95 компании от цяла България, а 15 от тях представиха фирмената си дейност пред аудиторията на събитието.

Акцент в програмата бе организираната кръгла маса на тема "Националната визия за развитието на туризма в малко популярни дестинации със значителен туристически потенциал". В дискусията участваха зам.-министъра на МИЕТ Иво Маринов, кметът на Русе Пламен Стоилов, зам. областния управител д-р Андриан Райков, зам.-кмета по европейското развитие на Община Русе Страхил Карапчански, Камелия Златанова, управител на Областния информационен център Русе, както и членове на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, представители на туристическия бизнес и представители на медии от цялата страна.
Зам. министърът Иво Маринов представи обзор на свършената работа в министерството по различни европейски програми, като и по актуални и административни и маркетингови задачи: Комуникационната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в страната, участието и рекламата на България като туристическа дестинация на пазари като Великобритания, Германия и Русия, Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите EDEN от България и покана за нови предложения на ЕК по EDEN за 2012-2013 г., подписване на меморандум между България, Сърбия, Хърватска и Румъния за изграждане на съвместен туристически маршрут, изграждане на маршрути на национално ниво „ По пътя на римските императори”, дейности по проект „Културни маршрути по Дунав”, финансиран от ЕК и др.
Кметът Пламен Стоилов запозна присъстващите с проекти, осъществявани самостоятелно от общината и в сътрудничество със съседните общини Иваново и Борово („Реки на времето”). Той изтъкна необходимостта от консолидиране на ресурси между общините в региона, както и сътрудничество и партньорството при развитието на този сектор. Кметът акцентира върху изискването проектите и осъществяваните по тях маршрути да са наситени с модерна туристическа привлекателност, за да бъдат интересни и предпочитани от туристите.
Зам. кметът Карапчански подчерта нуждата от Дунавски клъстър, който да обедини всички възможности в региона – забележителности, услуги, традиции и др. , а зам-областният управител д-р Андриан Райков презентира Областната стратегия за развитие 2014- 2020 г.
По време на дискусията представители на общини и туристически обекти и организации поставиха въпроси, свързани с популяризацията на добрите практики селските общини, издаването и разпространението на безплатни туристически карти на конкретни райони, привличането и задържането на туристи в дестинации с туристически забележителности, както и за контролирането на изразходването на туристическия данък и оползотворяването му по предназначение, обновяването на ІІІ и ІV клас пътища, отвеждащи до туристически обекти, проблемите с нерегламентираността на производството и предлагането на хранителни продукти, произведени в малки количества от местно население.

По-късно през деня пред журналистите бе представен изграждания в рамките на проект „Ломовете – център за опазване на скалогнездещите видове” Природозащитен комплекс, чието откриване е предвидено в средата на лятото.
Опознавателният тур продължи с посещение на средновековния град Червен, където Странник демонстрира и международната опознавателна игра Геокешинг. Имаше и винена дегустация във фамилна винарна „Райнов и синове” в село Нисово и обиколка на интересните му околности.

След два интензивни дни на демонстрации на занаяти, арт работилници, площадни забавления и групови туристистически анимации Фестивалът на туристическите забавления и анимации завърши с награждаване на най-оригиналните и находчиви участници.
Групата „Багатур” от Стара Загора показа прабългарска бойна техника във възстановка, в която се водиха битки с лък, мечове, саби и тояги, и заслужено бе отличена със специалната награда на Община Русе, връчена лично от кмета Пламен Стоилов.
Другата специална награда – на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, бе връчена на варненското сдружение „Чигот”, което представи отново средновековния бит на българите и средновековните битки. Статуетката бе връчена от Цвета Ненова от сдружение „Европейски пространства”.
Първи италийски легион от Свищов бе награден за сърцато претворяване на наследството.
Спелео клуб „Приста” - Русе получи награда за оригинална анимация, насочена към младежка аудитория, за вертикалната си детска площадка между дърветата.
Специалната награда на Историческия музей отиде при лазарската група „Черненка” от читалището в Нова Черна, а солистката й Керана Станкова бе отличена индивидуално за изпълнение на автентичен фолклор.
Търновската формация „Балканика” взе наградата за атрактивно младежко присъствие, групата за акапелно пеене „Белите карамфили” от Исперих – за изпълнителско майсторство.
Две дами също получиха индивидуални награди – Анна Шушнева за оригинален сувенирен продукт за своите кукли, къщи, макети и глинени бижута, и Ралица Йовкова, майсторка на грънчарско крачно колело, за съхранение и популяризиране на традиционни занаятчийски техники.
Групата за автентичен фолклор „Хърцои” от Кацелово получи поощрение за приемственост между поколенията. Пет поощрителни награди бяха отредени за русенските клуб по български хора „Нашенци” и клуб по български народни танци „Чанове”, за майсторката на сувенири и бижута от текстил Цветанка Захариева, за Невена Тодорова за ателието за ръчно изработване на играчки, за русенските майстори от Задругата на занаятите за демонстрации на традиционни занаяти.
Награда за гостоприемство и европейски дух бе връчена и на собственика на ресторант „Асансьора”, грижил се с кулинарно майсторство за гостите на изложението.

Уикенд туризъм Русе и Фестивал на туристическите забавления и анимации се провеждат под патронажа на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, в партньорство с Регионален исторически музей Русе и Сдружение Европейски пространства 21 със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма МИЕТ.

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
  • Интернет: Не
 

Новини

Дата на новината: 11.05.2012
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367