Национален музей на транспорта и съобщенията
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.860674 E 25.963868
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1966
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: Пред музея
 
 

GeocachingНационалният музей на транспорта и съобщенията в град Русе е създаден по случай 100 години от навлизането на жп транспорта в България през 1966 г. и е ведомствен обект на БДЖ. Разполага с експозиции на открито и в зали в сградата на първата гара в България, която се намира под Младежкия парк в Русе. Представя развитието на железопътния и речния транспорт у нас.

Често наричат първата българска железницата Русе Варна, осъществена по инициатива на Митхад паша, „Баронхиршовата железница”, мислейки, че тя е построена от барон Хирш. Но той строи железницата Цариград -  Белово, а създател на линията Русе - Варна е английското акционерно дружество на Уйлям Гладстон и двамата инженери Баркли. Барон Хирш поема само експлоатацията на линията Русе - Варна след 1869 г. и това е причина да започнат да я наричат на негово име. Собственост върху нея обаче има дружеството на Гладстон.

За работа по първата жп линия в България Русе - Варна през 1866 г. във вагоностроителния завод в Манчестър, Англия са произведени 10 локомотива от серия 148. След близо пет десетилетия, през 1914 г. машините  от тази серия излизат от експлоатация  и само локомотивът в най-добро състояние и султанския вагон са съхранени в специално депо и сега са експонати в музея.

Особенно интересни са уникалните експонати: локомотив № 148 и композицията превозвала пътници и пощенски пратки по първата жп линия в България - Русе Варна (1866), бойният вагон на маршал Толбухин, салон-вагоните на цар Фердинант и цар Борис III, първата подвижна телевизионна станция в България, купето на султан Абдул Азис. Показани са знамена, позиви, фотоси, оригинална съобщителна техника, лични вещи на транспортни разботници - участници в революционните борби преди 9 септември 1944. В музея е организирана библиотека с материали на тема "Транспорт и съобщения", публикувани в България до днес.

Работно време: 9.00 — 12.00, 13.00 — 17.30 ч. Почивeн ден: неделя

В района на музея е скрит мистериозния геокеш Музей на транспорта (GC2YHEZ), за намирането на който трябва да се реши и интересен ребус.

Геокеша на официалния сайт. Геокеша е скрит от anticuss.

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Адрес: гр.Русе, ул. "Братя Обретенови" 13
  • Интернет: Не
  • web: http://www.museums.hit.bg
  • Телефон: +35982222012
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2643
Регистрирани потребители: 367

Реклама