Паметник
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.673416 E 23.347533
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1980
  • Ориентировачна надморска височина: 600 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В алеята до паметника
 
 

GeocachingПаметник "Трета международна писателска среща 1980 г." се намира в град София, в източния ъгъл на кръстовището на бул."Драган Цанков" и ул."Незабравка", на самия край на Борисовата градина.

Както подсказва името му, паметникът е издигнат по повод Третата международна писателска среща от 1980 г. Сегашните разкривени тръби върху металната основа почти не напомнят, че някога са оформяли паралелите и меридианите на земно кълбо с диаметър около 6 м. Запазена е обаче камбаната, висяла някога в средата на импровизираното земно кълбо. В горната й част е гравирано мотото на писателските срещи: "Мирът- надежда на планетата". На тялото на камбана са гравирани подписите на участвалите във форума писатели. В долната част на камбаната е гравирано: "На творците на бъдещето от участниците в третата международна среща на писателите 29-30.IX.1980, София".

Сред участниците са Мигел Отеро Силва (Венецуела), Хуан Едуардо Сунига (Испания) ...

Мотото на писателските срещи (изписано на камбаната) е измислено по време на първата такава среща през 1977 г. от тогавашният председател на Съюза на българските писатели, Пантелей Зарев. А Людмила Живкова поема отговорността за организирането на тези срещи, защото всички се страхували от провал. В годините на Студената война в град София се провеждат шест международни срещи на писателите, които събират повече участници, отколкото конгреса за мира в Париж. Срещите на писателите се оказват сполучлив опит да се пробие "Желязната завеса", когато изолацията между източния (социалистически) и западния (капиталистически) блокове е най-голяма. В архивите се  пазят поздравителни писма до форумите от президента на САЩ Роналд Рейгън, от Индира Ганди и папа Йоан Павел II.

Идеята е била, паметникът да символизира, че писателите са съвестта на света и че техният глас е като камбанен звън. Имало е и въженце, което всеки е можел да дръпне и да звънне камбаната. С течение на времето обаче с биенето на камбаната са започнали да злоупотребяват най-вече подпийнали компании, излизащи от тогавашния близък нощен бар, което е смушавало гостите както на близкия хотел, така и на околния квартал. Поради тази причина достъпът до камбаната е преустановен, а клепалото е махнато. Полека лека от "земното кълбо" започват да изчезват и тръби и паметникът достига до сегашния си вид.

В близост до паметника е скрит и Геокеш Unknown bell (GC40CKH).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Адрес: град София, кръстовището на бул."Драган Цанков" и ул."Незабравка"
  • Интернет: Не
  • web: http://
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2642
Регистрирани потребители: 366

Реклама